Ja la tenim aquí ! L’apreciada Xicoia.

Quan es fon. la neu, és el moment que comencen aparèixer les xicoies en els prats, marges de boscos,  camps… És la fulla de la flor coneguda com a dent de lleó ( o “pixallits” ) per els més petits.

Cal collir-la quan encara no ha tret la flor, que la fulla sigui ben petita i tendre, netejar-la bé de terra i una bona desinfecció com qualsevol altre verdura.

A nivell gastrònomic, i aquí a la Cerdanya, la manera més tradicional de preparar-les es en amanida, però també es cuinen bullides, fregides, en truita ( etc…)  Nosaltres aquesta setmana les estem oferint com ” xicoies amanides amb pedrers d’ànec i pinyons torrats ” una delícia. En tindrem a la carta fins a finals de juny o fins que el Sol no les cremi i deixi collir-les.

Igual que anar a collir bolets, la recol.lecta de la xicoia es ben entretinguda,  cal portar un bon ganivet per arrancar-la d’arrel sense que es trenqui el conjunt de fulles, donat que  quan es ben recol.lectada , es quan l’arranquem de la terra sencera, com si fos una petita palmera. Al principi costa de veure-les, molts cops les tenim als nostres peus i estan ben camuflades per la resta de vegetació. Si us animeu a collir-ne sempre es bo que us acompanyi algú que hi entengui primerament , que us ensenyi bé la fulla quina és per no tenir dubtes i carregar-vos de paciència, i estar disposats d’aclucar-vos una bona estona, i anar fent…es entretingut i molt distret, si us agrada la natura , podeu gaudir d’aquesta activitat com qualsevol altre. Si no sempre podeu venir a LA BORDA DEL CERETÀ a degustar-les de la mà del nostre Xef.

Té moltísimes propietats , per exemple en la medicina casolana tradicional se li atribueixen nombroses propietats medicinals a aquesta planta: com la infusió de les flors, així com la melmelada d’aquestes, és usada per al mal de gola, menjada directament o ensucrant una infusió o llet calenta, igual que la mel.

Les fulles aporten principalment vitamines i minerals, de les quals destaca la provitamina A, que hi és en una proporció, a igual quantitat en pes, setanta vegades major a la de les taronges i el doble que als espinacs. També conté vitamines B1, B2, C i E; i quantitats significatives de sals minerals com el calci, potassi, fòsfor, sodi, magnesi i ferro entre d’altres.

Ja ho veieu, aquesta fulla poc coneguda i tant apreciada per els Ceretans, omple aquests mesos de maig i juny les taules de la Cerdanya.

Us espere’m a la BORDA !!!

Fins aviat